Proje Yönetimi
Projeler, belirli bir hedefe ulaşmak için kaynakları ve zamanı en verimli şekilde kullanmayı amaçlayan çalışmalardır. Başarının anahtarı ise projeyi doğru bir şekilde yönetmektir!
Her proje, hedef, bütçe ve zaman gibi üç temel unsur etrafında şekillenir. İnsanların, kurumların ihtiyaçları, teknolojik yenilikler veya yasal gereklilikler gibi sebeplerle ortaya çıkar. Projeler aynı zamanda işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamada ve sektörler arası iş birliklerini güçlendirmede önemli bir rol oynar.
Firmalar, sürekli iyileşme ve gelişim için pek çok projeyi iş süreçlerine entegre eder. Ancak, bu projelerin başarıya ulaşması için iyi bir yönetim anlayışı ve projeler arası koordinasyon şarttır. Doğru bir yönetimle projeler sadece hedeflere ulaşmakla kalmaz, paydaşların beklentilerini de aşar!
- Proje nedir?
- Proje yönetimi nedir?
- Proje yönetimi temel noktaları (amaç, maliyet, zaman)
- Proje yöneticisinin özellikleri
- Proje yönetimi ve rutin iş arasındaki farklar
- Proje yönetim aşamaları
- Proje tanıtımı ve detay özellikler
- Proje ekibi kurulması
- Ön hazırlıklar
- Ara sunum ve onay
- Proje planlama, safhalandırma, bütçelendirme ve dosya oluşturma
- Proje izleme ve kontrol teknikleri
- Network, PERT ve CPM teknikleri
- Toplantı sistemi
- Raporlama sistemi
- Proje tamamlanması ve sunumu
- Workshop
Her sektörden proje paydaşları Proje Yöneticileri. Proje Koordinatörleri, Proje yöneticiliğini profesyonelce uygulayan veya uygulayacak olanlar, Yeni bir uzmanlık edinmek isteyenler, Projelerde yer alan veya alabilecek tüm çalışanlar için tasarlanmıştır.
Tüm katılımcılara Eğitim Katılım Sertifikası düzenlenmektedir.
Eğitim süresi 1 gündür.
Tercihlere göre yerinde ve çevrimiçi olarak verilebilmektedir.
Eğitim katılımcılarının bilgi düzeyine göre başlangıç, orta ve ileri seviye olarak değerlendirebildiği gibi entegrasyon ihtiyaçlarına göre de özelleştirilebilmektedir.
Eğitim dokümanları VİZYON tarafından getirilecektir.
Diğer gereklilikler eğitim yerine göre değişmektedir.